Pressbilder

"Tilde Tideli och Swopilatorn" är den andra boken om Tilde Tideli och hennes vänner. Precis som sin föregångare är den nya boken ett roligt och spännande äventyr med fantastiska bilder, knasiga karaktärer och en underfundig humor. 

Men det är också en berättelse om hur vi är emot varandra, och om hur viktigt det är att försöka förstå hur andra har det. Ett angeläget och tänkvärt budskap, för både barn och vuxna.

 

Handlingen

En dag dyker det upp en märklig fågel i Tildes ateljé. Fågeln kvittrar inte som andra fåglar, utan råmar som en ko. Samtidigt rapporterar de på TV om att ön Kattlantis håller på att sjunka ner i havet. Kattfolket som bor på ön flyr in till staden Myllret som inte ligger långt från Tildes ateljé. Men borgmästaren i staden vill inte låta kattfolket stanna utan uppmanar alla i Myllret att jaga iväg dem. Tilde och hennes vänner hamnar mitt i detta när de åker in till Myllret för att ta reda på varifrån den märkliga fågeln kommer.

Kommer de att få veta varför fågeln låter som en ko?

Kan de hjälpa kattfolket och få borgmästaren att ändra sig?

Och vad är egentligen en Swopilator?


 

Tanken med böckerna om Tilde Tideli

 

Första kapitelboken att läsa själv

Målgruppen är barn mellan 5 och 11 år. Alla bilder är i färg och betydligt fler till antalet än vad som är vanligt för denna ålderskategori. Min tanke är att det ska göra det lättare för barnen att ta steget att börja läsa kapitelböcker.

 

Högläsning som är lika rolig för den vuxne läsaren
Boken lämpar sig även utmärkt för högläsning och innehåller massor av referenser, skämt och blinkningar till den vuxne läsaren på samma sätt som det ofta är i animerade filmer.

 

Genustänk
Det finns också ett medvetet genustänk i böckerna. Förutom huvudpersonerna så är det fler kvinnor i stora (och lite annorlunda) roller än vad som är vanligt i äventyrs-berättelser. I "Tilde Tideli och Swopilatorn" dyker till exempel den galna uppfinnaren Spritt-Inger upp. Litteraturen är visserligen full av galna uppfinnare. Men hur ofta är de egentligen kvinnor?


 

Lite kuriosa

  

Om författaren
Jag som skrivit och ritat böckerna om Tilde Tideli heter Hans Forsell.

Jag bor i Härnösand tillsammans med min fru, dotter och hunden Brynolf (som inte är helt olik Bugglas i böckerna). Jag är också verksam som konstnär. Kolla på www.artbyhansforsell.com

 

Känslan av ett seriealbum
Jag har inte bara skrivit och ritat, utan även formgivit böckerna själv. Den nya boken har fått ett lite större format. Dels för att ge mer utrymme åt bilderna. Och dels för att jag vill komma åt de där känslan jag själv hade när jag var liten och hade fått ett nytt seriealbum.


Hur allting började
Jag hittade på figuren Tilde Tideli när jag var barnvakt åt min frus lillasyster, som då var 6 år, för länge sedan. Varje gång jag var barnvakt ville hon att jag skulle hitta på nya berättelser. Det var också hon som föreslog att jag skulle skriva ner historierna. Nu är alltså bok nummer två klar. Men det finns fler berättelser klara i huvudet som bara väntar på att få hamna på papper.

 

Cameoroll
Precis som till exempel Hitchcock har jag smugit in mig själv som statist i en bild i varje bok. Jag är lite extra nöjd med detta i "Tilde Tideli och Swopilatorn" eftersom hela bilden är en parafras på en scen från "Fåglarna".

 

Bildbeskrivning
Bildbeskrivning

Högerklicka på bilden för att ladda ner högupplöst jpg

Bildbeskrivning

Högerklicka på bilden för att ladda ner högupplöst jpg

Bildbeskrivning

Foto: Frida Sjögren
Högerklicka på bilden för att ladda ner högupplöst jpg

Bildbeskrivning

Foto: Frida Sjögren
Högerklicka på bilden för att ladda ner högupplöst jpg

Bildbeskrivning

Foto: Frida Sjögren
Högerklicka på bilden för att ladda ner högupplöst jpg